Healthy protein

Vnetja v črevesju in propustno črevo sta dva izmed glavnih in močnih povzročiteljev številnih bolezni. Težave s črevesjem vplivajo na cel kup sodobnih bolezni:

  • od depresije in tesnobnosti,
  • do nihanja razpoloženja,
  • hormonskih težav,
  • pridobivanja kilogramov,
  • alergij in avtoimunih obolenj,
  • ter kasneje kroničnih bolezni.

Slabo delovanje črevesja vpliva na slabo delovanje možganov in vpliva na pojav degenerativnih bolezni.

Prav od stanja črevesja je odvisna absorpcija vitaminov in mineralov v telo, od njihovega stanja v našemu telesu pa je odvisno naše zdravje.

Hrana za zdravo črevesno floro:

Prehrana, kot so močno predelana hrana, hrana z veliko sladkorji in umetnimi dodatki močno uničujejo črevesno mikrofloro, ter slabi delovanje imunskega sistema ter vseh organov.

Hrana, ki temelji na zelenjavi, sadju, oreščkih, semenih in stročnicah pa je tista, ki skrbi za zdravo in uravnano črevesno floro ter s tem za optimalno zdravje celotnega telesa.

In kako lahko ukrepamo sami? Pri težavah s črevesjem so na prvem mestu t. i. dietni ukrepi, ki so bili poznani že generacijam naših prednikov – potrebno je redno gibanje, dovolj velik vnos tekočin in vlaknin v prehrani. Posebno blagodejna so t. i. fermentirana živila, ki imajo ugoden prebiotični in probiotični učinek na prebavo in celotno telo. Potrebno je izogibanje prevelikim količinam industrijsko predelane hrane, kot so rafinirani sladkorji, nasičene maščobe in suhomesni proizvodi.

Jedilnik tako obogatimo s kefirjem, jogurtom ali kislim zeljem, ki z mlečnokislinskimi bakterijami skrbijo za ravnovesje črevesne flore. Ne pozabimo niti na balastne snovi, ki se nahajajo v zelenjavi, sadju in polnozrnatih živilih. Sploh za črevo so dobri naslednji viri prebiotikov: artičoke, zelje, leča, fižol, čebula, česen …

Bodimo pozorni tudi pri hranjenju, saj prekomerno prehranjevanje preobremeni črevesje, ki nima potrebe biti stalno polno, saj potrebuje tudi čas za prebavljanje hrane. Priporočeno je večje število manjših obrokov, saj je prav posebno škodljivo celodnevno stradanje, ki ga na koncu začinimo z bogatim in obilnim obrokom. Vendar pa strokovnjaki odsvetujejo tudi celodnevno glodanje in dajejo prednost večjemu številu pravih obrokov. Pri jedi hrano žvečimo počasi, saj se vse premalo ljudi zaveda, da s prebavo v resnici pričnemo že v ustih z encimi, ki razgrajujejo hrano. Z dobrim žvečenjem hrano tako razbijemo na manjše delčke, ki so bolj prebavljivi in jih telo lažje izkoristi. Poskrbite za uravnotežen dnevni ritem, saj črevesje naravnost obožuje rutino in zanesljivost. Za vsako spremembo okoliščin, tudi dopust, namreč potrebuje kar nekaj prilagajanja. Izogibajte se tudi hrani, za katero veste, da v vašem telesu povzroča napihnjenost.