A-Glass-of-water

Potreba telesa po vodi

Odrasel človek z znojenjem, izhlapevanjem, dihanjem, uriniranjem, s prebavljanjem in iztrebljanjem (ledvica in črevo) izgubi od tri do štiri litre vode na dan. Tako od liter do dva vode izgubimo že zgolj z dihanjem. Povečana telesna dejavnost, znojenje, diareja, povišana telesna temperatura, vroče vreme in stres izgubo vode še povečajo. Najhitreje pa vodo izgubljamo med športno dejavnostjo. Kolikor vode izgubimo, toliko naj bi jo tudi popili. Najbolje jo nadomeščamo s pitjem čiste vode ali hidracijskih napitkov. Vodo je treba telesu zagotoviti pravočasno, torej še preden nas na pomanjkanje opozori z znaki žeje ali z zdravstvenimi težavami.

Suha usta so zadnji in ne prvi opozorilni znak dehidracije.

Če telesu krajši čas primanjkuje vode, postane rahlo dehidrirano. Rahla dehidracija se kaže z znaki, kot so slabša zbranost, utrujenost, zaprtje, suha koža, zmanjšana količina urina, suha ustna in nosna sluznica, sprememba krvnega tlaka, motena sposobnost presoje … Če pa pomanjkanje vode traja dalj časa, je telo kronično dehidrirano, kar se kaže v obliki stresa, glavobola, bolečine v hrbtu, alergije, astme in povišanega krvnega tlaka. Nastopijo lahko tudi degenerativna obolenja.

Pomen vode za človekovo telo:

  • kot osnovna sestavina
  • kot topilo
  • omogoča transport
  • uravnava telesno temperaturo

Koliko vode piti?

Odrasel človek naj bi popil od dva do tri litre vode na dan, seveda pa je ta količina odvisna tudi od telesne teže. Če smo telesni dejavni, dojimo, smo pod stresom, imamo povišano telesno temperaturo ali diarejo, živimo v vročem podnebju ali večji del dneva prebijemo v klimatiziranih prostorih, je potreba po vodi še večja, zato moramo piti ustrezno več. Tudi otroci za rast in ohranjanje zdravja nujno potrebujejo vodo. Pijejo naj jo po potrebi. Mlajši otroci manj, večji, denimo dvanajstletniki, pa lahko popijejo tudi do dva litra vode. Kadar so telesno dejavni ali pod stresom, potrebujejo še več vode. Prekuhano vodo (prekuhavamo jo do šestega meseca starosti) začnite po malem ponujati tudi dojenčkom, ki so poleg ostarelih ljudi in športnikov zelo občutljivi na dehidracijo. Dojenčkova potreba po vodi je še posebno velika v vročih mesecih, če ga hranimo z mlečnimi nadomestki in med uvajanjem trde hrane.

Kdaj piti vodo?

Velik kozarec mlačne vode je najbolje popiti že zjutraj, takoj ko vstanemo. Takrat je namreč telo najbolj dehidrirano in polno strupenih snovi. S pitjem na tešče pomagamo telesu pri hidraciji in čiščenju. Vodo naj bi pili tudi najmanj pol ure pred glavnim obrokom. Pitje pred jedjo je namreč nujno za pripravo prebavnih sokov, ki sodelujejo pri prebavi hrane. S tem bomo preprečili črpanje vode iz telesnih rezerv za potrebe prebave in preprečili dehidracijo. Tik pred hranjenjem ni pametno preveč piti, saj s tem redčimo prebavne sokove in otežujemo prebavo.

Večkrat na dan si privoščimo pavzo za pitje vode. Najbolje je, da imamo ves čas ob sebi stekleničko ali kozarec vode. Glavnino vode naj bi popili do 18. ure.

Če se ukvarjamo s športom, pijmo vsakih dvajset minut. Na vsako uro športne dejavnosti naj bi popili po en liter vode in zaužili ustrezno količino soli. Pomembno je vedeti: če se športno udejstvujemo v vročih poletnih dnevih, lahko v eni uri izgubimo tudi do dva litra vode!

Koliko soli potrebujemo?

Za ustrezno hidriranje telesa je treba zaužiti tudi ustrezno količino naravne nejodirane, nerafinirane soli. Najboljša je keltska ali himalajska kristalna sol. Sol telesu omogoči optimalno uporabo vode. Na dva litra popite vode naj bi zaužili pol čajne žličke soli, ki jo zaužijemo s hrano ali pa skupaj z vodo, seveda razporejeno čez ves dan.

Izračun glede na telesno težo

Osnova je preprost izračun, ki upošteva telesno težo posameznika.

Število kilogramov pomnožite z 0,6 in zmnožek delite s 15.

Če denimo tehtate 60 kilogramov:

60X0,6/16 je 2,4.

Kar pomeni 2,4 litrov vode na dan.

Upoštevajte vadbo

Z znojenjem telo lahko izgubi od šest do deset odstotkov tekočine, ki jo je seveda treba nadomeščati. Zato, v kolikor se predajate blagi vadbi, količino primernih pijač povečajte za najmanj od 400 do 600 mililitrov, ob intenzivnih treningih pa vsaj za en liter. V tem primeru vodi dodajte ščepec soli, ki bo nadomestila tudi izgubljene elektrolite.

Upoštevajte vremenske razmere

Dejstvo je, da v vročem, vlažnem podnebju telo zaradi izdatnega znojenja hitreje izgublja tekočino, ki jo je treba nadomeščati.