Diete

Pravijo, da je na svetu skorajda toliko prehranskih diet, kolikor je ljudi. Malce pretiravanja seveda, ampak dejstvo je, da je različnih vrst diet zares zelo veliko. Nekatere so bolj, druge manj uspešne, zato smo se tokrat posvetili tistim, ki so med najbolj znanimi.

Mediteranska dieta

Za mediteransko dieto velja, da gre za eno najbolj popularnih in privlačnih diet nasploh. Zakaj? To vam bo hitro postalo jasno. Mediteranska dieta namreč ne zahteva, da čez dan umirate od lakote in hodite po svetu brez prave volje za življenjem.

V njej boste našli sveže sadje in zelenjavo, ribe, polnozrnate izdelke, olivno olje, perutnino in mlečne izdelke. In to še ni vse. V sicer najmanjših količinah, a vseeno je dovoljeno uživati še: rdeče meso in naravno sladilo, med. Najlepša stvar pri tej dieti je, da ni praktično nič prepovedano. Je pa pomembno koliko, kdaj in kaj.

Beljakovinska dieta

Beljakovinska dieta bo razveselila predvsem ljubitelje mesa, ki je tu precej zaželeno. Seveda pa govorimo o nepredelanem mesu, kot niso denimo salame, klobase in paštete. Bistvo beljakovinske diete je, da se v telo vnaša veliko beljakovin, manj pa ogljikovih hidratov in maščob. Ljudje poročajo o izrednih uspehih s to dieto, ki pa vam seveda mora ustrezati. Nekateri že po naravi niso najbolj »mesojedega« tipa.

Ketonska dieta

Ketonska oziroma keto dieta slovi kot ena tistih, ki zagotavljajo hitro hujšanje. Zanimivo bistvo ketonske diete je, da gre za uživanje hrane z minimalnim deležem ogljikovih hidratov, zaželeno pa je, da posameznik zaužije največ maščob, beljakovin pa ravno toliko kot jih telo nujno potrebuje. Kar se tiče ogljikovih hidratov pa zelo malo. Še te pa je najbolje zaužiti iz zelenolistne zelenjave.

Osnova ketonske diete je videti nekako takole: uživanje naravnega vira maščob iz mastnega mesa ali rib, avokada in nekaj zelenolistne zelenjave. Tudi maslo bo dobrodošlo in recimo kakšno jajce za zajtrk.

LCHF dieta

LCHF pomeni Low Carb High Fat, ali po slovensko; malo ogljikovih hidratov in veliko maščob. Težko verjamete, kajne? Verjetno, saj nekako ni v naši zavesti, da bi besedo »maščobe« jemali kot nekaj pozitivnega za našo telesno težo in splošno zdravje. Hujšanje z dieto LCHF obljublja ekspresno porabo odvečnih maščob.

Bistvo omenjene diete je, da močno zmanjšamo dnevni vnos ogljikovih hidratov, večino potrebne energije za naše telo pa pridobimo prav z uživanjem maščob. Če se sprašujete, kje so beljakovine … teh zaužijemo zgolj toliko, da zadostimo nujnim fiziološkim potrebam.

Paelo dieta

Paleo dieta posnema prehranjevanje jamskega človeka. Ljudje v tistem času so se prehranjevali s tem, kar so ujeli ali ulovili.
Paleo dieta je pravzaprav zelo preprosta, saj v njej ni prostora za različna močno predelana živila, ampak tovrstni način prehranjevanja resnično temelji na naravni hrani. Ljudje, ki se prehranjujejo po paleo dieti, tako uživajo zelenjavo, nekaj sadja, hladno stiskana olja in druge vire maščob, oreščke, semena, meso (proste reje), jajca, ribe in morske sadeže. Izogibati se velja mleku in mlečnim izdelkom, žitom, predelanim živilom in sladkorju, stročnicam, škrobu, alkoholu.

Presna dieta

Presna hrana je živa in zdrava, zadnje čase pa tudi precej v modi. K presni dieti spadajo živila z živimi encimi, torej tista, ki niso bila obdelana pri temperaturi višji od 48 stopinj Celzija. To je namreč tista meja, pri kateri se začnejo encimi v živilih uničevati.
Presna hrana je že na prvi vtis drugačna: živa, čista, nespremenjena, polna energije in dejansko prinaša veliko hranilnih snovi, ki se s toplotno obdelavo živil uničijo. Pri odločitvi za presno prehrano pa ni dovolj, da si kupimo aparat za pripravo domačega soka, aparat za pripravo smoothiejev, zavržemo lonce in jemo bolj kot ne samo še sveže sadje in zelenjavo.