Prekinitveni_post

Mnoge diete se osredotočajo na to, kaj jesti, toda le redko kdaj jesti.

Prekinitveni post je načrt prehranjevanja, ki preklaplja med postom in obrokom po običajnem urniku. Raziskave kažejo, da je prekinitveni post način za uravnavanje telesne teže in preprečevanje nekaterih oblik bolezni. Kako pa to storite?

Pri prekinitvenim postom lahko jeste le v določenem času. Postenje za določeno število ur na dan, ali samo en obrok nekaj dni na teden lahko telesu pomaga pri izgorevanju maščob.

Kako deluje prekinitveni post?

Obstaja več različnih načinov za prekinitveni post, vendar vsi temeljijo na izbiri rednih časov za prehranjevanje in post. Na primer, vsak dan lahko poskusite jesti le osem ur, preostanek pa postite. Ali pa se odločite, da boste jedli samo en obrok na dan dva dni v tednu. Obstaja veliko različnih razporedov.

Prekinitveni post deluje tako, da podaljša obdobje, ko vaše telo porabi kalorije porabljene v zadnjem obroku in začne kuriti maščobe.

Vrste prekinitvenega posta

Prekinitveni post je v zadnjih nekaj letih postal zelo trenden in pojavilo se je več različnih vrst/metod.
Tu je nekaj najbolj priljubljenih:

  • Metoda 16/8: postite 16 ur vsak dan, na primer tako, da jeste le med poldnevom in 20. uro.
  • Eat-Stop-Eat: Enkrat ali dvakrat na teden ne jeste nič od večerje en dan do večerje naslednji dan (24-urni post).
  • Dieta 5:2: V 2 dneh v tednu zaužijte le približno 500–600 kalorij.

Prednosti prekinitvenega postenja

Raziskave kažejo, da vmesna obdobja na tešče naredijo več kot zgorevanje maščob. Mattson pojasnjuje: “Ko pride do sprememb s tem presnovnim stikalom, to vpliva na telo in možgane.”

Ena od Mattsonovih študij, objavljenih v New England Journal of Medicine, je razkrila podatke o vrsti zdravstvenih koristi, povezanih s to prakso. Ti vključujejo daljše življenje, vitkejše telo in ostrejši um.

“Med prekinitvenim postom se zgodi veliko stvari, ki lahko zaščitijo organe pred kroničnimi boleznimi, kot so sladkorna bolezen tipa 2, bolezni srca, starostno povezane nevrodegenerativne motnje, celo vnetna črevesna bolezen in številni raki”.

Tu je nekaj prekinitvenih koristi postenja, ki so se doslej razkrili:

  • Razmišljanje in spomin. Študije so pokazale, da občasni post povečuje delovni spomin pri živalih in besedni spomin pri odraslih ljudeh.
  • Zdravje srca. Vmesni post je izboljšal krvni tlak in srčni utrip v mirovanju ter druge meritve, povezane s srcem.
  • Fizična zmogljivost. Mladi moški, ki so se postili 16 ur, so pokazali izgubo maščobe ob ohranjanju mišične mase. Miši, ki so se hranile nadomestne dni, so pokazale boljšo vzdržljivost pri teku.
  • Sladkorna bolezen in debelost. V študijah na živalih je prekinitveni post preprečeval debelost. V šestih kratkih študijah so odrasli ljudje s preveliko težo izgubili težo z občasnim postom.
  • Zdravje tkiv. Pri živalih je prekinitveni post zmanjšal poškodbe tkiva pri operaciji in izboljšal rezultate.