vadba-seniorji

Kakšne so lahko prednosti treninga moči za starejše. Če je program vadbe z utežmi za starejše oblikovan ustrezno lahko prinese koristi, ki izboljšajo splošno kakovost življenja. Sem spadajo:
• Povečana moč zgornjega in spodnjega dela telesa
• Izboljšano zdravje sklepov
• Boljše ravnotežje in stabilnost
• Izboljšana presnovna sposobnost (vključno s toleranco za glukozo in nadzorovanjem holesterola)
• Lažje vzdrževanje zdrave teže
• Ohranjanje ali gradnja kostne gostote, kar lahko zmanjša prelome in zlome

Pomen počitka

Med treningi moči počivajte vsaj en cel dan (24 ur). Ko začnete graditi moč in vzdržljivost, si naredite tri do štiri treninge na teden.

Nasveti za trening z utežmi brez poškodb

Na začetku boste verjetno začutili malo bolečine v mišicah in morda celo v sklepih. To je normalno. Večina bolečin naj bi popustila v enem ali dveh dneh in bo lajša z vsako naslednjo sejo.
Vedno izvajajte vajo s popolnim nadzorom, nikoli ne hitite ali vrzite telesa iz nevtralne poravnave. Če vas kaj boli, prenehajte z vadbo in znižajte težo. Nikoli ne presegajte svoje fizične sposobnosti.
Vodo izgubljeno zaradi znoja, nadomestite z vodo ali z elektrolitsko športno pijačo. Pomembna je tudi ustrezna obutev. To še posebej velja, če imate zdravstveno stanje kot je sladkorna bolezen, ali imate ploska stopala.

Ne pozabite

Ne pozabite, da se postopoma prepustite vadbi in tako telesu zagotovite čas, da si opomore med treningi z utežmi. Ko določite rutino, lahko podaljšate čas in intenzivnost vadbe, da še naprej gradite mišično moč in vzdržljivost.