BMR

Zanimivo je, da mnogi ljudje o metabolizmu ponavadi razmišljajo kot o skrivnostni zunanji sili, nekako kot gravitacija – ne morete se je dotakniti, je ne vidite, ampak prekleto, zagotovo se ustavi takoj po vašem 40. rojstnem dnevu, kajne? (Vaš metabolizem, ne gravitacija.)

Hmmmmm, v resnici ne. “Presnova” se preprosto nanaša predvsem na vašo porabo energije. Obstajajo štiri glavne kategorije:

  • “Bazalni” metabolizem: To je količina energije, ki jo potrebujete za preživetje. Potrebujete minimalno količino energije, da ohranite delovanje vseh organov in ohranite ključne funkcije preživetja, kot so zavest, dihanje, vzdrževanje temperature itd.
  • Termogeneza dejavnosti brez vadbe (N.E.A.T.): To je dodatna energija, ki jo potrebujete za izvajanje katere koli dejavnosti, razen formalne vadbe. Sem spadajo hoja, delovne aktivnosti (od razmeroma sedečega do ročnega dela), sedenje in dvig s stolov, korakanje, vrtenje, gospodinjska opravila, dobesedno vsakršna dejavnost, ki ni “vadba”.
  • Vadbena aktivnost: energija, ki jo potrebujete za izvajanje in okrevanje po kakršnikoli formalni vadbi.
  • Termični učinek hrane (T.E.F): Kadarkoli jeste hrano, potrebuje določeno količino energije za njeno obdelavo (prebavo, absorpcijo, odstranjevanje). Za njihovo predelavo potrebuje med 5 in 15% kalorij v ogljikovih hidratih in maščobah. Za obdelavo beljakovin je potrebno nekaj več dela, saj zahteva od 20 do 35% kalorij.

Glede na to mišice na tri različne načine blagodejno vplivajo na skupno presnovo:

  • Trening, potreben za izgradnjo dodatnih mišic zahteva energijo tako za izvajanje kot tudi za okrevanje.
  • Po pridobitvi ta nova mišica od vas zahteva, da dnevno porabite dodatno energijo samo za vzdrževanje nove mišice. Povečata se tako bazalni metabolizem kot NEAT.
  • Ko imate več mišic, je vse dejavnosti lažje izvesti, zato je verjetno, da boste več teh opravili, kar seveda zahteva dodatno energijo.

Se pravi da pridobitev čim več mišic močno vpliva na hitrost presnove.