Izgorelost zaposlenih je problem, ki povzroča za 300 milijard dolarjev škode po vsem svetu. Po raziskavi Ameriškega inštituta za stres je slaba polovica ameriških delavcev poročala, da občutijo “onemogočitvene reakcije na stres na delovnem mestu”. In velik del te škode je posledica zdravstvenih težav zaposlenih, ki jih sproži stres.

Preprosto je razumeti, zakaj – ko je vaše delo nevarno, frustrirajoče, ali celo samo dolgočasno, lahko ponavljajoči stres povzroči vse od depresije do povečanega tveganja za srčne bolezni do zgodnje smrti. Tudi če imate radi svojo službo, je delo še vedno, no, delo.

Kaj je poklicna izgorelost?

Izgorelost je stanje čustvene, duševne in fizične stiske, ki se pojavi, ko zaposleni postanejo preobremenjeni, čustveno izčrpani ali nepristranski glede nalog, ki jim jih vsakodnevno dodelijo na delovnem mestu. Ker se ta stres še naprej povečuje mnogi zaposleni zapustijo delo in dvomijo o svojem zanimanju za delo, ki ga opravljajo, so brez energije in se sprašujejo, ali bodo lahko nadaljevali z delom.

Izgorelost pa ne vpliva le na delovno življenje. Negativni učinki izgorelosti lahko presežejo in vplivajo na vaše družbeno in domače življenje, fizični učinki tega stresa pa vas lahko naredijo bolj dovzetne za zbolevanje.

Znaki in simptomi poklicne izgorelosti se razlikujejo od osebe do osebe. Začetne faze so pogosto subtilne, vendar sčasoma rastejo. Zato je pomembno biti pozoren na simptome, ki se lahko kažejo fizično, čustveno in vedenjsko.

Fizični simptomi poklicne izgorelosti:

 • Občutek pretirane utrujenosti in izčrpanosti po delovnem dnevu,
 • Oslabljen imunski sistem,
 • Tenzijski glavoboli, ali bolečine v mišicah,
 • Težave s spanjem.

Čustveni simptomi:

 • Dvom vase,
 • Počutiš se poraženega, ali osamljenega na svetu,
 • Pomanjkanje motivacije, ali občutka dosežka,
 • Negativne in cinične misli.

Vedenjski simptomi:

 • Umik odgovornosti in strasti,
 • Izoliranje od okolice,
 • Odlašanje in izogibanje odgovornosti,
 • Uporaba substanc za obvladovanje stresa,
 • Izogibanje prihodu v službo.

Efekti vadbe na izgorelost

Pomembno pa je vedeti, da stres in izgorelost nista isto. Raziskave so pokazale, da je določena količina stresa zdrava in se lahko uporabi kot motivator za doseganje ciljev. Stres lahko povzroči izgorelost, ko posameznik vloži nesorazmerno veliko truda, ne da bi vzel tisto, kar je potrebno za ponovno vzpostavitev ravnovesja iz tega stresa.

Glede na nedavno študijo so posamezniki, ki so se ukvarjali z vadbo, doživeli večje občutke revitalizacije, imeli večjo energijo in zmanjšali napetost, zmedenost, jezo in depresijo.

Dodatne študije so potrdile pozitivno povezavo med vadbo in zmanjšanjem psihičnega stresa. Vadba je bila močno povezana s povečano energijo in revitalizacijo, pa tudi z manjšo zmedenostjo, jezo, depresijo in napetostjo. Poleg tega se je izkazalo, da je fitnes za izvajanje dolgoročno najlažji režim.

Poklicna izgorelost je drag in zelo resničen del sodobne delovne sile, ki vsako leto stane delodajalce milijone evrov. Za zaposlene se lahko izgorelost pojavi v različnih oblikah, kar vpliva na vaše fizično, duševno in vedenjsko zdravje. Nova raziskava je pokazala, da se bodo zaposleni z vadbo počutili bolj revitalizirani, manj napeti in bolj pripravljeni za spopadanje z nalogami naslednji dan.