Shoes

Pravi čevelj vam pomaga kar najbolje izkoristiti vadbo in hkrati zmanjša tveganje za poškodbe. Z lahkoto se izgubite v vseh različnih vrstah telovadnih copat, ki so na voljo, zato naš vodnik razčleni vaše izbire.

ZA KAJ POTREBUJETE TELOVADNO OBUTEV?

Najprej, katere telovadne dejavnosti se boste v glavnem ukvarjali? Boste večinoma vadili v sobi z utežmi, na tekalni stezi, v studiu ali počeli vse po malo? Boste potrebovali agilnost za visoko intenziven trening ali stabilno podlago za dvigovanje uteži?

Ko določite, za katero vrsto dejavnosti boste največkrat nosili čevlje, lahko začnete zoževati izbiro.

NAJBOLJŠA SPLOŠNA TELOVADNA OBUTEV?

Če izvajate široko paleto dejavnosti in želite vsestransko obutev, ki bo opravila vse, potem je najbolje, da nosite navzkrižni trenažer, ki zagotavlja nekaj absorpcije udarcev in stabilnosti za večino telovadnih dejavnosti, vključno s tekalno stezo in spinningom. Ne pozabite se prepričati, da imajo podplate, ki ne puščajo sledi.

Po drugi strani pa, če se želite osredotočiti na eno ali dve področji, ali želite povečati svojo učinkovitost na določenem področju, potem je verjetno vredno investirati v čevelj, ki je specifičen za to dejavnost, in zamenjati obutev glede na vašo vadbo. Torej, če vaš program en dan vključuje vadbo za moč in naslednji dan kardio vadbo, zamenjajte obutev, da kar najbolje izkoristite obe vadbi.

NAJBOLJŠA OBUTEV PRETEŽNO ZA DVIGOVANJE UTEŽI IN VADBO ZA MOČ

Če je vaša telovadnica soba z utežmi, bodo vaše prioritete stabilnost, oprijem in moč za optimizacijo dvigov.

Nekateri dvigalci raje hodijo bosi in pustijo stopalu, da zagotavlja naravno stabilnost, drugi imajo raje čevlje, ki zagotavljajo trden, raven oprijem na tleh za stabilno podlago in preprečujejo drsenje in drsenje. Če izvajate veliko dvigov v olimpijskem slogu, poiščite čevlje za dvigovanje uteži z naslednjimi lastnostmi:

  • Dvignjene pete z visoko gostoto omogočajo boljšo gibljivost gležnja za globlji počep in pokončen trup za optimalno moč,
  • Trdi, gosti podplati, ki povečajo vašo sposobnost potiskanja sile v tla za močan dvig,
  • Izogibajte se oblazinjenim podplatom, ki se stiskajo,
  • Močni podporni zgornji del.

Ena od možnosti je, da izberete naravne čevlje brez padca, ki imajo čvrste podplate, podporni zgornji del in širok sprednji del, ki omogoča, da se stopalo dvigne za stabilnost.

Namenski čevlji za dvigovanje uteži so manj mobilni in tudi manj absorbirajo udarce, kar pomeni, da ti modeli ne bodo dobri za druge telovadne dejavnosti. Vendar če se s tem želite veliko ukvarjati, se naložba v dobro obutev splača.