vadba-otroci

O vadbi moči oziroma fitnesu za otroke obstaja kar nekaj teorij, mnogo pa jih lahko označimo kot mite. Najbolj verjetno izstopa znana trditev, da vadba za moč v otroštvu zavira otrokovo rast. Je to res, ali pa ima morda vadba moči pozitivne učinke tudi v otroštvu in mladostništvu?

Otrok ne more postati “bodybuilder”

Dolgo je veljalo, da so oblike vadbe moči učinkovite šele po obdobju pubertete in da je razvoj moči povezan s spolnim razvojem. Kljub temu pa raziskave, izvedene pred kratkim, kažejo, da je napredek pri vadbi moč pri otrocih celo večji kot pri odraslih. Razlog se skriva predvsem v živčnih mehanizmih. Otroci z vadbo za moč namreč dvignejo predvsem raven mišične aktivacije, ter izboljšajo znotraj mišično in med mišično koordinacijo, kar pozitivno vpliva na izražanje mišične sile.

Res je, da otrok ne premore ustreznega hormonskega ozadja, ki bi bil ugoden za razvoj mišične mase, saj ni prisotne dovolj visoke koncentracije testosterona, ki se poveča šele v pubertetnem obdobju. Otrok torej ne more razviti velike količine mišične mase, kot je to pogosto cilj programov vadbe moči pri odraslih. Iz tega razloga moramo pri vadbi moči v otroštvu postaviti drugačne cilje, ki so predstavljeni v nadaljevanju.

Otroci potrebujejo telovadbo enako kot odrasli, zato je primerno, da hodijo v telovadnico od približno 2. leta dalje. Center za nadzor in preprečevanje bolezni otrokom priporoča, da imajo vsak dan vsaj eno uro gibanja. Prednosti redne vadbe za otroke vključujejo nadzor stresa, dvig samozavesti, vzdrževanje zdrave telesne teže, izgradnjo zdravega telesa in izboljšan spanec. Vrsta dejavnosti, ki jo otrok opravlja v telovadnici, je odvisna od njegove starosti in telesne zrelosti.

Leta 2 to 3
Telovadnica lahko malčku pomaga pri izboljšanju motoričnih sposobnosti z aktivnostmi, kot sta tek in metanje. Učne vaje za malčke v telovadnici so primerne, vendar bi morale poudarjati zabavo in ustvarjalnost nad strogo obliko. Mladih kosti ne smemo strogo raztezati, saj se okostja še razvijajo. Igrajte se z otrokom, medtem ko ste v telovadnici, z igrami, kot sta tagi ali poskočna žaba. Ko motorične sposobnosti dozorijo, lahko igre postanejo bolj zapletene in vključujejo gibe, kot so tek, skakanje, preskakovanje in označevanje. Uživa lahko v tečajih, prilagojenih malčkom za plavanje, žogico T, jogo…

Leta 4 to 5
Ko otrokove motorične sposobnosti dozorijo, lahko treningi vašega otroka v telovadbi postanejo bolj zapleteni in vključujejo gibe, kot so tek, skakanje, preskakovanje in označevanje. Lahko uživa v vadbah kot so plavanje, T-ball in palice. Uvesti je mogoče gimnastiko, če je poudarek še vedno na zabavi in ustvarjalnosti, ne pa na strogem, strukturiranem fitnes režimu za nadaljnji razvoj otrokovih motoričnih sposobnosti, izboljšanje ravnotežja in koordinacije. Številne telovadnice imajo tečaje, kjer se učijo osnov, ki se začnejo približno pri starosti 4. Igra naj bo uvod v šport in poučevanje osnovnih veščin.

Leta 6 to 12
Osnovnošolski otrok se začne sam odločati o tem, kako želi telovaditi. Uživa lahko v bolj organiziranih športnih srečanjih v telovadnici do trikrat na teden. V teh letih je pripravljen, da telovadbe presegajo osnove in mu pomagajo razviti lasten slog. Otrokove dejavnosti v telovadnici lahko vključujejo jogo, plezanje in naprednejše tečaje gimnastike, pa tudi skupinske dejavnosti, kot so odbojka, košarka, nogomet, jahanje in plavanje.

Leta 13-18
Vaši najstniki začnejo vaditi na zelo strukturiran način, ki bo bolj podoben režimu vadbe odrasle osebe. Vadba daje najstniku alternativo sedečim dejavnostim, kot so video igre, gledanje televizije in brskanje po internetu. Izbera lahko med posameznimi dejavnostmi v telovadnici, kot so tek, plavanje ali dvigovanje uteži, ali skupinske športe, kot so nogomet, košarka ali rokoborba. Primerno je, da začne z dvigovanjem uteži, če mu je to zanimivo. Po začetku pubertete ima otrok na voljo hormone, ki so potrebni za izgradnjo mišic s formalnim treningom odpornosti, kot je dvigovanje uteži.